Att träna med stand up paddle är något jag verkligen har fastnat för. Allt började 2014 när jag kom över en surfbräda och envist kom upp på huvudstående.

Efter det var jag fast och skaffade mig min första SUP bräda. Fram tills nu har jag Yogat och paddlat lugnt på brädan. Förra bytte jag ut till Yster ISUP 12’6*30 Adv GY, lätt att ha med sig och blåsa upp, plus att den är stabil och estetiskt snygg. Den ni ser högst upp i bloggen.

Men i helgen ändrades min inställning till att bara yoga på brädan . Jag var på en SUP CLINIC hos Stockholm SUP där jag fick lära mig mer om Standuppaddle, träningsyfte och teknik. En ruskigt bra CLINIC, så pass så jag för första gången sedan 2006 skulle kunna tänka mig lära mig så mycket mer att jag kan kanske tävla i det.

Igår anordnade även Stockholm SUP stockholmcrossing, stående paddling runt Kungsholmen en tävling för alla nivåer. Jag och min kollega Micke hakade så klart på. Men i all uppståndelse i Stockholm kunde jag inte få med min bräda från bilen. Så James Venimore från RED lånade snällt ut en bräda.

Den brädan jag sitter på är SUP Red paddle 12 6 Elite MSL uppblåsbar. Det som är speciellt är den lilla nosfenan som hjälper till att hålla rak kurva plus att den är utrustad med RSS. Den här är något för den som har bra balans på brädan, vill ha mer fart, smal så du kan jobba nära dig med paddeldraget och den är lätt.

Micke sitter på en Yster SUP 12’6”x 29″ All Wood förenar fart, stabilitet och estetik i en enastående kombination. En havs-SUP bräda som passar utmärkt till långdistans. Micke har inte kört så mycket SUP innan och ville ha en stabil bräda.

Vi körde hela sträckan runt Kungsholmen och det var sjukt rolig träning. Varför? För förhållandena ändrades med vind och riktning. Vart aktiverade man? Baksida lår, Core, rygg, axlar och armar. Balans är verkligen en utmaning, det går inte att fuska. Rätt likt längdåkning fast jag tyckte det var roligare i och med att underlaget är vatten.

Så här glada var vi när vi var klara.

Så vad blev min upplevelse efter att sedan hängt kvar och sett de olika brädmodellerna och märken?

Bestämd dig för vad som är viktigast för dig med SUP. Ska det vara lätt att ha brädan med sig så du kan rulla ihop den? Se över stabiliteten, vikten, pump och kvaliten. Vill du även vara snabb bör du välja en smalare bräda.

Vill du vara extra stabil välj en hård och lite bredare bräda.

På SUP clinicen fick jag testa en starboard allstar 12’6 *26″ 274 liter hybrid carbon. En avancerad allround bräda som passar de flesta förhållanden.

Jag hann aldrig testa en Kona bräda. Den ni ser är deras nya modell.

Så till nästa sommar kanske jag tränar inför att tävla på SUP och inte bara yoga. Jag kommer ivarjefall erbjuda mer höghastighets SUP till de kunder som vill träna lite tuffare.

Tack Richard på Stockholm SUP för en ruskigt inspirerande helg och nästa år ska jag i mål innan dig! Plus jag hoppas vi är många mer som dyker upp och är med.