Nu har äntligen SUP board säsongen börjat och jag har redan varit ute två gånger sedan isen gick i tisdags. Visst är det kallt i vattnet men har vi en stabil bräda så blir vi inte blöta och vi håller oss oftast på brädan. Jag utmanade mig lite extra i onsdags när det blåste och fick mig ett dopp, men var lika snabbt uppe igen.

Så frågan jag får är nu vilken bräda ska jag välja? Eftersom jag fick plocka fram min gamla bräda igår när jag lånade ut min YSTER SUP board till en kund som ville testa så kan jag verkligen berätta saker ni bör tänka på.

Hur mycket ska ni använda brädan? Jag använder min bräda flera gånger i veckan och ännu mer när det är varmt i vattnet då har det ingen betydelse om det blåser och jag ramlar i.

Vilken säsong och väder? Om ni vill använda brädan när det fortfarande inte hunnit bli varmt i vattnet rekommenderar jag en stabil bräda som håller sig en bit över vattenlinjen så ni slipper bli blöta och kalla.

Ska den vara flexibel att ta med sig? Ska ni utgå från ett och samma ställa och bara kunna kunna lyfta fram den då rekommendera jag hård bräda men om ni vill som jag kunna ha brädan i bilen och vara flexibel och använda brädan när som rekommenderar jag uppblåsbar. De ni ska tänka på då är hur är väskan ni har den i, är den bekväm att ha på sig? Hur mycket väger utrustningen? Är den enkel att packa ihop och ur? Hur är pumpen ni ska pumpa med. Är skaften rätt längd så det blir lätt att pumpa? Kan du se hur mycket luft du pumpat i så brädan har rätt lufttryck och håller sig bäst på vattnet? Reparationskit om något skulle hända?

Hur ska ni använda den? Ska ni yoga på den, paddla snabbt? Här ser ni till vänster en hård Yster SUP 12’6”x 29″ All Wood bräda och jag pumpar upp min Yster ISUP 12’6”x 30” Adv GY uppblåsbar.

Vad för Paddel och behövs det något mer? Vad ni väljer för paddel hör ihop med hur trygg och stabil ni kommer att känna er på brädan. Så att satsa på en bra paddel är smart om ni ska vara ute mycket. Jag har även en smidig flytväst så jag kan röra mig lätt på brädan. Leash är smart att ha (som ett koppel mellan dig och brädan ) för det första om du ramlar i så drar inte brädan iväg men oxå att fästa fast med på tex bryggan. Ett par vårstövlar har jag nu när det är kallt i vattnet så jag kan gå i vattnet men även om jag sitter på knäna så blir jag inte kall och blöt.

Testa helst brädan, så du känner dig trygg på den, att du har bra fäste att stå på den och att den är stabil till det du ska ha den till.

Jag valde YSTER efter att testan den, sådan självklarhet. Det var en så enorm skillnad från den brädan jag haft tidigare. Så mycket stabilare, kunde lätt yoga och göra snabba manövreringar tryggt. Jag blev inte blöt, lätt att ta med sig, snabb och lätt att paddla med och extra plus för att den samtidigt är snygg!

Har ni fler frågor maila mig eller läs mer hos YSTER.

Kontakta mig om ni vill boka en timme PT SUP board med mig, jag arrangerar även mindre grupper.

Foto: Jonas Anhede