louise_may2016_webres_25

Jämställdhet

Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv.
Området omfattar bland annat  frågor som makt, inflytande, ekonomi, utbildning, arbete och fysisk integritet.

 

Igår blev jag påmind om vad som är viktigt för mig. Jag blev intervjuad av ett par skolelever inför ett skolprojekt om hur vi driver företag i Sverige. De ska sedan översätta intervjun till engelska och hålla ett föredrag i samarbete med andra skolor i Europa. Jag fick lite extra tid att lägga till något som jag själv tyckte var viktigt. Jag berättade hur viktigt jag tycker det är att vi alla jobbar för att det ska bli inte mer utan att det ska bli helt jämställt mellan kvinnor och män på företag, inga undantag. Pratade om löner och hur styrelser kan se ut. Att om vi inte tar ett ansvar själva så kommer ingen förändring ske.

Tänk om skolor skulle gå ihop internationellt för att sammarbeta i det här och lära sig av varandra och skapa lika värde.

Jag själv har alltid sagt ifrån allt ifrån när vi skulle dela upp oss tjejer och killar i skolan, som tex på idrotten, varför? Vi ska kunna sammarbeta under olika förutsättningar, så fungerar livet. Eller att jag blev retad för att jag var för stark för att vara tjej när jag gick i skolan, hur kan man vara för stark för att vara tjej, finns det normer för det? Eller när jag jobbat med tekniska installationer och åkt ut till kunder och blivit erbjuden en kopp kaffe och de undrar när min manliga kollega kommer för jag klarar ju inte av som tjej att göra en sådan installation.

När jag sökt jobb och fått avslag för att jag har två barn, hur ska du klara av och arbeta med det här då? Tror inte någonsin att en man skulle få samma fråga…

Det finns så mycket jag fått höra som ursäkt för att jag är tjej, men jag har ALDRIG tagit det, ALDRIG! Som den här sämsta kommentaren i ett affärsmöte ”Jag ser dig som en man och då ger jag dig en komplimang”. Ni kommer aldrig får en ursäkt att tala med mig eller behandla mig mindre för att jag är en kvinna eller för att ni är män.

Jag har skrivit om det tidigare i  min blogg t ex Jag kan uppfostra min son men har noll kompetens att träna ett herrlag. Se bara hur lågt antal kvinnor det finns i idrottsförbundens styrelser, Långt från jämställt i förbunden.

Hur kan vi förändra det här? Börja hemma, börja med dig själv. Var aktiv i de här frågorna på din arbetsplats. Prata med dina barn hemma, hur är det i skolan, har de projekt de kan arbeta med för att redan innan de kommer ut på arbetsplatser förstått vikten till jämställdhet . Det påverkar allt i våra liv att ha lika rättigheter, ingen ska behöva försvara det, det ska vara en självklarhet.