I lördags när jag var på väg till min utbildning fastnade jag vid en löpsedel med Pia Sundhagen. Jag blev besviken återigen på hur sjukt inrotade vi är i tradition och kultur. Att det skulle vara något annorlunda med en kvinnlig tränare.

Jag har mött det så ofta, att vi kvinnor inte är lika kunniga som en manlig tränare. Vi har det inte i oss, vi är inte lika starka som de manliga tränarna. Hur menar ni? Jag ser allt för sällan en vältränad manlig tränare, typ aldrig att de är med och tränar med laget. Så skippa det där med muskler. Det handlar inte om det. 

Det andra jag får höra är att vi är inte lika strategiska som ni män, kom igen!  Vi har precis lika mycket kunskap som ni om inte mer bara för att vi alltid behöver prestera mer än er för att vara ”jämständiga” med er.

Allt det här handlar om gamla traditioner och kulturer i styrelserummen.

Om vi har få kvinnor i framträdande positioner i näringslivet så är det ännu sämre inom idrottsföreningar.

Vi kvinnor kan uppfostra våra söner men när det kommer till att träna dom så har vi helt plötsligt noll kompetens.

Jag pratade med mina barn om det här på kvällen och min dotter sa direkt, kom igen visa dom att vi visst kan.

Jag hoppas att vi föräldrar uppmuntrar till mer kvinnliga tränare, att vi uppfostrar våra barn att stå upp för ännu mer för jämnställdhet. Orka förändra gamla stenålderstraditioner, vi är betydligt smartare och har så mycket mer potential. Ja då menar jag vi som män och kvinnor att våga mötas, att göra skillnad, göra bättre, skicka vidare till nästa generation att göra det ännu bättre.

Sökte på kvinnliga tränare för fotbolls herrlag och hittade Helena Costa som 2014 blev tränare för Clemont franska Ligue 2. Men hon sa upp sig pga klubben körde över henne och visade ingen respekt.

Tyvärr väljer lag att ta en kvinnlig tränare för att få en media boost och lyckas få in mer sponsorer. Sedan slutar tränaren en kort tid efter.

Så kan vi börja gunga lite i båten? In med mer kvinnliga tränare på ett seriöst sätt!

Musik: Be as YOU are


Foto: Ⓒ delafoi.cc