Förra helgen följde jag med Mestute till ankarsudden för att paddla kajak runt landsort och vidare för att tälta över.

Ett helt nytt äventyr för mig, att starta om på nytt. Inte ha rutiner som sitter för packning, hur man packar, paddelteknik osv. Om det var läskigt, klart det var men på ett positivt sätt.

Så nyttigt att hamna i nya situationer, vad har jag med mig i livet sedan tidigare som jag kan använda vad är helt nytt?

Teamet jag åkte med var så proffsiga och fantastiska. Alla hjälptes åt med att få kajakerna i vattnet, att låna ut saker om någon behövde något, ingen diskution. Man hjälptes åt. 

Lördags vädret var lugnt och vi paddlade lätt ut till landsort. En otroligt vacker tur, alldeles lugnt på vattnet från båtar den här årstiden, bara lotsbåten som var ute. 

Lunchen åt vi på landsort, sedan fri tid att promenera runt och titta. Skönt att sträcka på benen och få kissa. Ja man får passa på med allt praktiskt när man stannar till. 

Efter det skulle vi till Gunnatstenar men eftersom det skulle blåsa blev det inte så.


Vi paddlade till en annan liten ö där vi satte upp våra tält runt fyra. Det började blåsa upp och regna så det fick gå fort, sedan på med torra kläder för att inte bli kall. Det är ingen risk jag fryser under torrdräkten som man paddlar i.

På kvällen samlades vi under en stor tältduk eftersom det regnade och alla lagade mat med sina stormkök. 

Jag satt med ett tag men kröp rätt tidigt in i mitt tält lagom trött efter mitt första heldags äventyr med kajak på vattnet.

Det blev även min första övernattning i tält sedan vi i nian tältade med klassen. Wow vad tälten förändras. Jag sov i ett marmot tält, hur enkelt och snabbt som helst att få upp och jätteskönt att sova i.

Söndagen vaknade vi upp till hårda vindar och jag kände att det pirrade rätt bra i min mage att ta sig hem i det här utan att behöva välta. Jag gillar ju utmaningar så det blev bästa dagen. Oj vad vi fick paddla. Om jag välte, nej, men vad häftigt. Jag hade aldrig gett mig ut på vattnet själv, men med den här gruppen kände jag mig hur trygg som helst. 

Jag kan varmt rekommendera kajak paddling en helg så här och speciellt med mestute. Gillar deras upplägg. Man träffas en vecka innan utfärd och får lära känna gruppen, se turen, ställa frågor. Att flera lärare är med på turen och håller ihop gruppen, delar med sig av sina kunskaper. Små workshops i paddling och Sjövett flätades smart in i paddlingen.

Vad jag lärde mig? Massor! Hur mycket mer man vågar i grupp, hur härligt jag verkligen tycker det är att vara ute, hur nyttigt det är att våga vara ny på något, vilka förutsättningar det finns att landa i sin hälsa på det här sätter. Att skala av, träna ute i ingenstans, laga god mat med enkla råvaror på stormkök, bara ha med det som behövs, yoga på klipphäll i stormbyar…

Ja det kommer helt klart bli fler utomhus äventyr i framtiden.

Tack alla som var mer på turen, tack Mestute Pontus och Hans.