Du måste vara stark

händer det

att människor säjer

till mig

Och jag tänker

på allt som har hänt

– kanske

jag är stark

Ja, det är väl så

Jag är väl stark jag

Starka mänskor böjs inte

De bryts

och brister

-Märta Tikkanen

Alla vill vara stark, eller? Vill vi det på riktigt? Vad är det att vara stark?

Jag har fått höra sedan jag var liten att jag är stark. Vilka egenskaper är det som gör att man är stark? Jag tror det beror på omständigheter, vart vi kommer ifrån och vart vi vill, men vi har det i oss, alla!

Om jag funderar varför jag kan upplevas som stark så kan det vara vart jag kommer ifrån, att visa sig stark har på flera sätt vara viktigt i olika sammanhang. Jag lärde mig snabbt fördelarna med att vara stark men fick även lära mig nackdelarna. Att vara stark kan uppfattas att det är lättare för den personen just för den är stark. Men det är hela tiden ett aktivt val man gör. Väljer vi att vara starka kan det sluta med att ta sig igenom saker, att säga ifrån, att kanske våga lite mer, prova nya saker, lära sig mer. Men att även våga visa känslor inte bara gömma sig bakom det starka.

Att vara stark betyder inte att man kämpat lika mycket som någon annan, inget kommer av sig själv. Vi är alla starka, vi har det i oss, vår överlevnad, vi har det bara på olika sätt. Försök inte gömma dig bakom att du inte är stark, ta tag i det du vill åstadkomma, skyll inte på någon annan, gör det själv , du kan!

Alla vill vara starka och alla kan! Gör det på ditt sätt!

Musik: Walk on Water, Beyonce & Eminem