Tankar kring naturhus

”Living in a greenhouse gives architecture a fourth dimension, where time is represented by movements of naturally recycled endless flows of growth, sun, rain, wind and soil, in plants, energy, air, water and earth. I call this NATURE HOUSING.”

-Bengt Warne 1929-2006

I helgen åkte jag av innan Gränna från E4 för att få åka igenom fina naturen och se utsikten över Vättern. Så fin tur om man har möjligheten att sakta ner lite.

Jag brukar aldrig stanna när jag är ute och kör, bara om jag ska tanka. Mat och fika är uruselt längst vägarna.

Men på vägen in mot Gränna ser jag en ny byggnad, som en halv lada och halvt växthus, det står en skylt med texten Eco-fik. Vi hade inte tid att fika men gick runt och tittade på markplan. Idag stannade vi på vägen hem för att fika. Vi tog var sin chokladfudge kaka, den var på riktigt, inget fusk och gudomligt god.

Jag fick chansen att gå upp på andra våningen (Orienten), wow. Helt magisk!

Bästa kombinationen av bra fika, mysiga möbler, odlingar överallt, utsikten, ljuset och lugnet.


Så är ni ute och kör i sommar på E4 och passerar Gränna så sväng av och stanna till och fika. Det är så värt det!

Tack Bodil att jag fick se övervåningen, hoppas ta runtvandringen nästa gång jag kommer och fikar.

Text hämtad från deras hemsida:

Uppgrenna Naturhus är unikt och det första naturhuset som byggts för kommersiell verksamhet. Huset har en kombination av energioptimerat uppvärmningssystem och ett eget kretsloppssystem, där alltifrån materialval som till energiförbrukning är miljögenomtänkt. Tanken var att bygga en byggnad för kommersiellt syfte, men att göra det i samklang med naturen och för människan. Ambitionen för byggnadens formspråk är att knyta an till den tidigare ladan med ny design som möjliggör kretsloppets medelhavsväxtlighet under glas. Detta Naturhus är en vidareutveckling av arkitekt Bengt Warnes Naturhus. I huset finns ”medelhavet”, en stor växtbädd och med plats för en god fika på terrassen med bedårande utsikt över Vättern. Vinterträdgården ”Citronlunden”, är en vinterträdgård med citron och limeträd, där doften av citrusblom kan vara bedövande underbar. Båda växthusen och alla dess växter fungerar dels som lisa för själen men har även en viktig uppgift i kretsloppssystemet och reningen.På loftet orienten under det stora glastaket finns en 120 kvm stor terrass för olika events. I regnskogen på källarplanet ryms relaxrum och teknikrum. Huset har i sina isolerade delar även samvaro och mötesrum samt café. Ett uthyrningsrum finns med egen ingång och utsikt över Vättern för den som vill sova över i Naturhuset och uppleva hela anläggningen.

Hela anläggningen är byggd och avsedd för återhämtning och inspiration. En oas att hämta kraft ur!